Yrittäjä, jätä työttömyysturvahakemus viimeistään tänään 15.4.2020!
Yrittäjä, olethan varmasti huomannut, että sinun on ilmoittauduttava tämän vuorokauden (15.4.) aikana työnhakijaksi, jos mielit saada yrittäjän työttömyysturvaa takautuvasti. Jos siis ilmoittautuu tämän päivän (15.4.) jälkeen työnhakijaksi, ei voi saada korvausta takautuvasti. Tästä eteenpäin se on toki mahdollista. Lue lisää >>
Yrittäjät voivat hakea työttömyysturvaa koronavirusepidemian vuoksi. Työmarkkinatukea voi saada työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, jos yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään 15.4.2020. Työmarkkinatukea voidaan maksaa 30.6.2020 asti. 16.4.2020 alkaen työnhakijaksi ilmoittautuneet voivat saada työmarkkinatukea ilmoittautumispäivästä lähtien, tai jos muut edellytykset työmarkkinatuen saamiselle täyttyvät vasta myöhemmin, tuosta ajankohdasta lukien. (Tiedote TEM 14.4.2020)
Tuen saaminen edellyttää, että
– yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.
– Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.
Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.
Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?
Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.
Käytännössä prosessi menee näin:
– Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
– TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
– Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.
– Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.
Nopein ja vaivattomin tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua <https://asiointi.mol.fi/omaasiointi/?kieli=fi>
TE-palveluiden verkkosivuilla on julkaistu omat yrittäjille suunnatut ohjeet työnhakijaksi ilmoittautumisesta. Kela rakentaa parhaillaan yrittäjien työttömyysturvan hakemiseen verkkohakemusta. Se tulee käyttöön tämän viikon lopulla. Kela tiedottaa ja ohjeistaa kela.fi-sivustossa ja muissa viestintäkanavissaan, kun verkkohakemus on auki.
Lisätietoa:
<https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/yrittaja-voi-saada-tyottomyysturvaa-takautuvasti-jos-toimii-viimeistaan-15-4-2020>
YKSINYRITTÄJÄN TUKI
Lempäälän kunnan ja muun Pirkanmaan osalta yksinyrittäjätuen haku avautuu viikolla 17 ja neuvontaa saa jo tiistaista 14.4. alkaen. Neuvonta sisältää yhden puhelinnumeron, josta saa yleistä kriisiapuneuvontaa sekä yksinyrittäjätuen neuvontaa. Kriisiapuneuvontaa tarjoaa Pirkanmaan Yrittäjät yhdessä yhteistyöverkostonsa kanssa. Yksinyrittäjätuen neuvontaa antavat Pirkanmaan kunnat.
Neuvontapalvelun numero on 03 56 56 5040
Neuvontapalvelu avautui tiistaina 14.4.klo 09.00. Palvelu on avoinna arkipäiväisin klo 09.00-17.00, lisäksi huhti-toukokuun aikana myös ilta-aikaan tiistaisin ja torstaisin 09.00-19.00
Avustuksen hakeminen
Avustusta tullaan hakemaan yhteisen sähköisen käsittelyjärjestelmän kautta osoitteessa www.tukialusta.fi
Haku avautuu viikolla 17 ja edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Sivustolla annetaan myös ohjeita hakemiseen ja tiedotetaan kuntakohtaisista ohjeista.
Yksinyrittäjän valtionavustuksen hakemisen ja saamisen edellytykset:
– Avustusta voidaan myöntää 16.3.2020-31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin yksinyrittäjän toiminnan vakauttamiseksi.
– Yksinyrittäjä hakee avustusta sähköisesti kotikunnastaan (YTJ-rekisterin mukainen kotikunta).
– Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää (yksityinen elinkeinonharjoittaja tai toiminimi kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö, osakeyhtiö tai osuuskunta, myös ns. ”kevytyrittäjä”, joka työllistää itsensä ja toimii yrittäjämäisesti, myös freelance-yrittäjä), jolla ei ole palkattua työvoimaa.
– Yksinyrittäjyys katsotaan sen mukaisesti mikä on hakijan tilanne hakemushetkellä.
– Avustuksen edellytyksenä on, että yritystoiminta on päätoimista (päätoimiselta yksinyrittäjällä tarkoitetaan yrittäjää, jolla on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutusnumero) tai joka voi esittää vähintään vuosittaisen 20 000 euron yrittäjätulon tai laskutuksen. Alle 6 kk sitten aloittaneen tulee osoittaa, että jo syntynyt tulovirta olisi jatkuessaan johtanut 20 000 euron laskutukseen 12 kuukauden ajanjaksolla.
– Yksinyrittäjäavustusta myönnetään yrittäjäkohtaisesti. Mikäli yksinyrittäjällä on useita yrityksiä, joissa hän työskentelee yksin, avustusta myönnetään sille yritykselle, jossa yrittäjä työskentelee päätoimisesti.
– Yrityksessä saattaa olla useita yrittäjäasemassa olevia henkilöitä, jotka eivät siis ole palkansaajan asemassa (työsuhteessa), mutta ei välttämättä yhtään työsuhteista henkilöä.
– Mikäli yksinyrittäjällä on sivu- tai liitännäiselinkeino, tulkitaan se sivutoimiseksi yksinyrittäjyydeksi, mikä ei oikeuta avustukseen.
– Avustus on 2 000 euron suuruinen kertakorvaus yksinyrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja muut toimistomenot. (Kertakorvausta myönnettäessä yritystoiminnasta aiheutuneena kustannuksena ei pidetä yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa eikä korvausta siten katsota yrittäjän yrityksestä saamaksi tuloksi).
– Hakemuksessaan hakijan tulee kyetä osoittamaan, että yritystoiminnan merkittävä heikkeneminen 16.3.2020 jälkeen johtuu koronaepidemiasta. Hakijaa myös pyydetään hakemuslomakkeessa vakuuttamaan, että taloudellinen tilanne on merkittävästi heikentynyt koronaepidemiasta johtuen.
– Avustusta saa käyttää yksinyrittäjien taloudellisen toiminnan vakauttamiseen edellyttäen, että yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan (yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai ennakkoveroilmoitukseen perustuen).
– Mikäli yksinyrittäjällä on verovelkaa, hänellä tulee olla Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi.
– Hakijaa pyydetään liittämään hakemukseen tilinpäätös 2019/viimeisin tilinpäätös tai veroilmoitus 2019/viimeisin veroilmoitus.
– Mikäli yritystoiminta on alkanut 31.12.2019 jälkeen on toimitettava muu luotettava selvitys (jäljennös kirjanpidosta ja tiliote).
– Kannattavan toiminnan arvioinnissa voidaan ottaa huomioon yksinyrittäjän selvitys poikkeuksellisesta tilanteesta vuonna 2019.
– Avustusta haettaessa yrittäjä vakuuttaa, että toiminta on päätoimista ja yritystoimintaan harjoitetaan yksin, että toiminta on ollut kannattavaa ennen koronaepidemiaa, että yrityksen taloudellisen tilanteen merkittävä heikkeneminen johtuu koronaepidemiasta ja että hakija aikoo jatkaa yritystoimintaa epidemian jälkeen.
– Yksinyrittäjän saama avustus on ns. de minimis -tukea.
Yksinyrittäjän tukea voi hakea 30.9.2020 asti.
Business Tampereen 15.4. järjestämän webinaarin tallenne yksinyrittäjän tuesta sekä työttömyysturvasta löytyy oheisesta linkistä. <https://www.youtube.com/channel/UCBsGHymsprEVH5lpnqAYCxQ/videos>
Seuraa myös ajankohtaisia tiedotteita
www.businesslempaala.fi
www.yritysviesti.fi